akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4225
EURO
34,7347
ALTIN
2.477,90
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Korkulan Olayda Korkunç Vaka Sayısı

2017 faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 1 yılda Düzce’de yaşanan kedi-köpek saldırılarına ilişkin toplam rakamı 1.029 olarak açıkladı.

Korkulan Olayda Korkunç Vaka Sayısı
06.02.2018 15:21
490
A+
A-

Düzce’deki kurumlar, geride kalan 2017 yılında gerçekleştirilen faaliyetleri açıklamaya devam ediyor. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu da yaptığı yazılı açıklamada geçtiğimiz yıl yürütülen çalışma ve projeleri açıkladı.

Islah edilen mera alanları hayvancılığa açılıyor

2017 yılı mera ıslah çalışmaları kapsamında merkeze bağlı Ballıca, Kuşaçması, Yenikaraköy ile Gümüşova’ya bağlı Elmacık köylerinde bulunan toplam 947 dekar mera alanına 20 ton üre gübre atılarak ot verim kapasitesi arttırıldığını belirten Kabaoğlu, Merkez İlçe İstilli, Cumayeri İlçesi Avlayan, Gölyaka İlçesi Aksu ile Kaynaşlı İlçesi Darıyerimengencik köylerinde mera ise ıslah çalışmalarının tamamlandığını aktardı.

Üreticilerin kabusu: Amerikan Kelebeği ve küllenme

Düzce’de özellikle fındık ağaçlarını vuran hastalık ve zararlılarla mücadele çalışmalarına değinen Kabaoğlu, şunları kaydetti: “Fındık külleme hastalığı, Amerikan Beyaz Kelebeği ve bitki zararlılarıyla mücadele  kapsamında, fındık bahçesinde uygulamalı ilaçlama yapılarak 713 üreticiye eğitim verilerek  bilgilendirme broşürü dağıtılmış ayrıca  Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı 1. ve 2. döle karşı 545 adet ilaç dağıtımı yapılarak zararlıyla mücadele edilmesi sağlanmıştır.”

Şap hortlamasın diye…

Hayvancılık faaliyetlerine de değinen Kabaoğlu, geçmişte yetiştiricilere büyük mağduriyet yaşatan şap başta olmak üzere hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Kabaoğlu, “Hayvan hastalıkları ile mücadele  kapsamında il genelinde büyükbaş hayvanlara 101.568 adet şap, 44.273 adet sığırların nodüler ekzantemi, 341 adet sığıra şarbon ve 7.089 adet sığır brusellozu aşısı; küçükbaş hayvanlara 4.769 adet veba aşısı ve 1.725 adet küçükbaş hayvana koyun-keçi brusellozu aşısı, atlara 409 adet koruyucu aşı, kedi ve köpeklere 6 bin 358 adet kuduz aşısı yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

“Barınak şart” dedirten rakam!

Kabaoğlu’nun 1 yılda Düzce’de gerçekleşen hayvan saldırılarına yönelik verdiği rakam ise sayıları giderek artan sokak hayvanlarının kontrol altına alınmasını sağlayacak modern hayvan barınağının şehre kısa sürede kazandırılması gerektiğini gözler önüne serdi. Düzce genelinde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 1.029 ısırık vakası için köpek ve kedilerin 10 gün müşahede altına alındığını aktaran Kabaoğlu, müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmediğini belirtti.

5 bin 415 denetim yapıldı

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, geride kalan yıl gerçekleştirilen gıda ve yem denetimleri hakkında da bilgi verdi. Buna göre; 2017 yılı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren gıda üretim ve satış işyerlerinde 5 bin 164 ile yem satışı yapan işyerlerinde 251 olmak üzere, toplam 5 bin 415 denetim yapıldı.

Alo Gıda 174 hattına gelen 165 şikâyet incelenmiş olup, 162’si olumlu sonuçlanmıştır.

Yıl içerisinde 62 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 290.666 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Hayvan ve hayvansal ürün işlemleri;

İlimizden hayvansal ürün ihracatında 353 adet Veteriner Sağlık Sertifikası düzenlenmiş olup, 3 adet sertifika ile yolcu beraberinde pet hayvanı, 345 adet sertifika ile 9.660 ton tavuk ayağı ve 5 adet sertifika ile 13 ton yumurta ve 78 ton peynir ihracatı yapılmıştır. İlimizden diğer İllere Veteriner Sağlık Raporu ile 3.963 adet büyükbaş, 1.089 adet küçükbaş, 22.875 adet arılı kovan ve 36.112.110 adet kanatlı hayvan sevki yapılmıştır.

Yığılca’da Ana Arı Projesi Uygulamaya Başlıyor

Toplam proje tutarının 140 bin TL olduğu Arıcılık Projesi kapsamında, Yığılca İlçemizdeki ana arı üretimi potansiyeli bulunan 8 kişiye ruşet kovan, ana arı seti, işaret boyası, çerçeve arası yemlik, larva transfer kalemi ve ana arı kafesi gibi ana arı malzemeleri alınarak yetiştiricilere dağıtılmıştır.

Yığılca, arıcılıkta izole bölge oldu

Yığılca ilçemizin arıcılıkta marka olabilmesi ve ırk ıslahının geliştirilmesi amacıyla bölge dışardan arı girişine kapatıldı.