akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5607
EURO
34,8793
ALTIN
2.437,16
BIST
9.712,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İmamoğlu Canlı Yayında Açıkladı. Melen Barajındaki Çatlaklar Çok Büyük Sorun

TELE 1 Kanalında Uğur Dündar’ın sunduğu Demokrasi Arenası programına konuk olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Melen Barajı hakkındaki gerçeği anlattı.

İmamoğlu Canlı Yayında Açıkladı. Melen Barajındaki Çatlaklar Çok Büyük Sorun
14.12.2019 07:12
434
A+
A-

TELE 1 Kanalında Uğur Dündar’ın sunduğu Demokrasi Arenası programına konuk olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Melen Barajı hakkındaki gerçeği anlattı.

 

 

İSTANBUL’UN SU KAYNAĞI MELEN PROJESİ NE OLDU ?

İstanbul’un 50 yıllık su sorununa çözüm olacağı iddiasıyla 2014 martında yapımına başlanan ve iki yılda tamamlanması planlanan ancak beş yılda tamamlanamayan açılışı üç kez ertelenen MELEN BARAJI’nda yaşanan tatsız gelişmeler sorunların çözümü yerine giderek daha karmaşık bir hal alıyor.

 Binlerce yöre insanını evinden, bağından – bahçesinden ve yurdundan bölgemizde yoğun bir göç hareketliliği yaşanmasına neden olan 1.5 milyar harcanan Melen Barajı, İstanbul’un yakın gelecekte susuzluk yaşayacağı iddiaları ile bir kez daha gündeme oturdu.

Her kes soruyor ancak hiçbir yetkili çıkıp da şurda şu hata oldu, şu şöyle olacak ve düzeltilecek demediği açılışı, Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tarafından bir toplantıda “7 Aralık 2016 tarihinde saat 14.59’da bitecek” ifadesi ile saat verilerek yapılacağı ilan edilen , Melen Barajındaki son durumu dün gece araştırmacı Gazeteci Uğur Dündar konuğu İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile masaya yatırdı.

 

İstanbul’un temiz su kaynağı olacak su tutması beklenirken gövdesinde büyük çatlaklar oluşması nedeniyle hizmete alınması durdurulan Melen Barajı’ndaki yaşanan gelişmeleri ve gelecekte neler yapılmasının değerlendirildiği programdan kesitler.

 

Uğur Dündar: İstanbul çok büyük bir susuzluk felaketinin pençesinde deniliyor. Hatırladığım kadarıyla 2016 yılında, Melen Deresi’nden gelen suyun Melen Barajı’nda tutulmasıyla İstanbul’un uzun süreçli bir dönem için susuzluk tehlikesinin bertaraf edileceği açıklanmıştı.

2016 yılı 7 Aralık günü saat 14.59’da. dönemin bakanı Veysel Eroğlu’nun açıklamasına dayanarak söylüyorum. Ne oldu Melen projesi?

 

Ekrem İmamoğlu: Bir gerçek var. Dünyada bir İklim değişikliği gerçeği var. İstanbul halkının ilgisini buraya çekmek durumundayız. Dünyanın kuraklığa doğru gittiği buzulların erimesi, yağışların düzensizliği  hava kirliliği birçok konu dünyanın gündeminde. Şehirlerin ve ülkelerin Bizde ilk ona girmese de birinci sıra gündemi.

C -40 diye anılan büyük belediyelerin bir araya geldiği ve küresel ısınma için mücadele ettikleri birliğe katıldım. Bu mücadeleye dair taahhütnameyi şehir halkım adına imzaladım. Nasıl sorunlarımızı çözeriz? Birçok konuda etkin bir İstanbul var etme çabasını. Sorunları nasıl çözerizi ortaya koyacağız.

 

Bugün konumuz su. İstanbul 8-9 yılda bir kuraklık dönemi yaşayabiliyor. İstatistiklerle ortada. 2007-2008 döneminde İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 7’lere kadar düşmüştü. Büyükçekmece Gölü’nde göl manzarası kalmamış çekilmişti. Bu tehdit İstanul un üstünde.

 

Susuzluk 80 li yıllardan beri yaşanmakta. Melen Barajı konuşuluyor. Rahmetli Özal’ın hükümetinin karar alması Melen Süreci’nin başlangıcıdır. AK Parti döneminde teşekkür ediyoruz ciddi bir Melen yatırımı yapıldı. Istırancalardan gelen hat daha eski. Sözen döneminde başlatılmıştı.

 

Şu anda her iki noktadanda su basılıyor. Ancak yaz döneminde Melen de kuruyor. Uzun bir dönem su basılamıyor.Onun için Melen Barajı düşünülüyor. Büyük bir baraj. Yaklaşık 9 buçuk milyon metrakarelik su toplama alanı var. Orta gövde alanı 110 metre.

 

Niçin açılmadığını tespit amacıyla gitmiştim. Yanlış bir statik tercihten dolayı. 20 metrelik aralarla  gövdede iki elimin sığacağı kadar derin çatlaklar var. Ne yazık ki su tutamıyor. Bitmesine rağmen su tutulamadı.

Dündar; Beton enjekte edilmesi düşünülmüştü

İmamoğlu; Burası betonarme değil de taş yığma tercih edilseymiş doğru olurmuş. Teknik bir konu. Revizyon projesi çalışılmış. 600 milyonluk bir keşifle  ödenek istenmiş. Devlet Su İşleri’ne ödenek verilmemiş. Bu aşamaya kadar yapılanlara  teşekkür ederiz. Fakat bu proje bitirilmemiş haliyle İBB’ye devredilmiş.  İSKİ de bunun parasını ödüyor. Yaklaşık 30 yılda ödenecek. Bu baraj kurtarıcı bir barajdır. En kurak döneminde İstanbul’a su basma kabiliyetine sahip. Proje doğru ancak bitmemiş  Çağrıda bulunduk. Çözdük dediniz çözmediniz. Şu an bitirilse bile en erken 3 buçuk yılda devreye girebiliyor. Bu bir sorun.

Bugün itibariyle İstanbul’da barajlarımızda yüzde 36 doluluk oranı var . Her iki alandan şu anda basılan su yeterli. Bizim esas korktuğumuz 2 yıl üst üste kuraklık olduğunda yaşanacak su kıtlığı. 2020 için endişemiz yok, Fakat aynı kuraklık yaşanması halinde 2021 için sıkıntı. Devlet Su İşleri ile irtibat halindeyiz. Kaynağa ödenme konusunda rezerv konmuş. İstanbul’un su sorunu  ötelenecek bir mesele değildir. Kaldı ki milyarlar liralık bir proje konuşulurken her şey güzel, 600 milyonluk iş konuşulurken sıkıntı deniliyorsa bu bana anlamlı gelmiyor. İnşallah çözülür….