akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

HÜKÜMETTEN SEÇİM ÖNCESİNDE BÜYÜKŞEHİR HAMLESİ

HÜKÜMETTEN SEÇİM ÖNCESİNDE BÜYÜKŞEHİR HAMLESİ
15.01.2018 18:01
599
A+
A-

 

Hükümet Büyükşehir Statüsüne Alınma Kriterini 500 Bin Nüfusa Düşürmek İçin Çalışmasını Tamamladı. Böylece Seçimler Öncesi 12 İlin  Daha Büyükşehir Olmasının Önü Açıldı. Kriter 300 Bine Düşerse Bu sayıya  Düzce’nin de aralarında bulunduğu 16 İl Daha İlave Olacak .

Hükümet önemli oranda oy sağlayacağını hesapladığı büyükşehir düzenlemesini 2019 yerel seçimleri öncesinde hayata geçirmeyi planlıyor. Hali hazırda 750 bin olan nüfus kriterinin 2016 sonu itibariyle 500 bine düşürülmesiyle Afyonkarahisar, Sivas, Adıyaman, Tokat, Zonguldak, Elazığ, Batman, Kütahya, Ağrı, Çorum, Osmaniye ve Çanakkale büyükşehir olmaya hak kazanacak. Böylece büyükşehir sayısı 30’dan 42’ye yükselecek.

İKİNCİ GURUPTA DÜZCE

Sözcü gazetesinden Veli Toprak‘ın haberine göre, hükümet nüfus kriterini 300 bine düşürmeyi de ikinci bir seçenek olarak gündemine aldı. Bu durumda Şırnak, Giresun, Isparta, Yozgat, Muş, Edirne, Aksaray, Kastamonu, Düzce, Uşak, Kırklareli, Niğde, Bitlis, Rize, Amasya, Siirt büyükşehirlere eklenecek. Böylece 81 ilin 58’i büyükşehir statüsünde yönetilecek. Bu arada Bolu, 2016 sonu itibariyle nüfusunun 300 binden sadece 14 kişi eksik kaldığı için bu durumda da büyükşehir olamayacak.

Başbakan Binali Yıldırım’ın onayladığı düzenleme önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a anlatılacak.

Bolu 14 kişi ile liste dışı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Bolu sadece 14 kişi ile düzenlemeden yararlanamayacak. Bolu’nun nüfusu 2016’da yapılan nüfus sayımına göre 299 bin 896 olarak hesaplanmıştı. Ayrıca, Büyükşehir statüsü elde edecek illerdeki tüm köyler tarih olacak. Köyler yeni dönemde mahalleye dönüşecek. Köylerde yaşayan vatandaşlar ise 2019’daki belediye seçimlerinde büyükşehir adayına oy verecek. Düzenlemenin 2019’da uygulanabilmesi için 30 Mart’tan önce Meclis’ten geçmesi gerekiyor.

Büyükşehir ne anlama geliyor?

Büyükşehir statüsü elde edecek illerdeki tüm köyler tarih olacak. Köyler yeni dönemde mahalleye dönüşecek. Köylerde yaşayan vatandaşlar ise 2019’daki belediye seçimlerinde büyükşehir adayına oy verecek.

Valiliklerin birçok yetkisi ve bütçe payı da büyükşehir belediyesine geçiyor. Düzenlemenin 2019’da uygulanabilmesi için 30 Mart’tan önce Meclis’ten geçmesi gerekiyor.