Yaklaşık 13.000 yıl önce tarımsal üretim yapan insanlar hayvanların yaylım alanlarında yetişen bitkilerin daha iyi büyüdüğünü ve verim verdiğini gözlemlemiş ve hayvan gübresi ile gübreleme faaliyetlerine başlamışlar.
Zamanla teknoloji gelişmiş , 1804 de amonyum tuzlarının bitki büyümesindeki rolü bulunarak modern gübrelemenin yolu açılmıştır.
Günümüzde gübre üretiminde hammadde olarak kullanılan fosfat kayası , doğalgaz , potas tuzları, nitrik asit , sülfirik asit , fosforik asit ve diğer bir çok maddenin % 95 i ülkemizde üretilmemekte ve dışardan temin edilmektedir.
Bu hammaddedeki dışa bağımlılık durumu doğal olarak maliyet fiyatında dışarıya bağımlı olmaya neden olmakta , üretilen gübre fiyatları her geçen gün artmaktadır.
Son bir yılda yapılan % 65 e varan zamlar ile Fındık tarımının olmazsa olmazı TSP gübrenin tonu 4.200 TL , ÜRE gübresinin tonu 3.800 TL , MAP gübresinin tonu 3.600 TL , Çotanak gübre tonu 3.300 TL , 21 lık
Amonyum Sülfat gübrenin tonu 2.880 TL seviyelerine vardı. Bu fiyatlar fabrika satış fiyatları, doğal olarak gübre üreticiye gelene kadar fiyat daha da artıyor. Ürenin tonunu 5.000 TL ye satan internet kuruluşları var.
Üstelik Tarım ve Orman Bakanlığımız koordinatörlüğünde yapılan toplantıda fiyat indirimi talep edilen gübre firmalarının müdürleri fiyat indirimi bir yana hammadde temininde yaşanan sorunlar ve ithal edilen maddelerdeki fiyat artışları nedeni ile gübre fiyatlarının daha da artacağını bildirdiler.
Hali hazırda dekara gübre tüketimimiz Hollanda’nın 1/3 ü , Avrupa ülkelerinin 1/2 si kadar zaten. Üretici azalta azalta artık gübreyi avuç içi ile bitkilere adeta koklatarak atmaya başladı.
Fındıkta herhangi bir gübreyi ocak başına 2 kg atın diye tavsiye etsek 10 dekar fındık ocağında 1 ton gübre yapar.10 dekarda ürettiğimiz ülke ortalaması fındık miktarı da zaten 1 TON .
Gübre ile bitse iyide bitmiyor ki; zirai ilaçları var , işçilik var, mazot giderleri var , sigorta masrafları var var da var. Sadece hasat işçiliği nerede ise toplanan ürün bedelinin 1/5 i kadar tutuyor.
Aldığımız fındık ortada , atacağımız gübre ortada , fındık satış fiyatı ortada , gübre alış fiyatı ortada.
Anlaşılan en başa dönüp hayvanların gezdiği yerlerde daha verimli ürün alındığını bir daha keşfedeceğiz.
Hiç arzulamasak da maalesef vaziyet bu.