akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5379
EURO
34,8825
ALTIN
2.429,57
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

FINDIKTA FOSFORLU GÜBRELEME

05.01.2019 18:34
421
A+
A-

Bölgemizde gübreleme denildiği zaman aklımıza Azotlu gübre gelmektedir. Azotlu gübreleme bitkilerimizin yeşil aksam gelişiminde çok önemlidir ve aksatılmaması gereklidir. Ama fındık ocaklarımızda ve dikili tarımda çiçeklenmenin ve meyve bağlamanın artırılabilmesi doğal olarak verimin artırılabilmesi için en önemli bitki besin elementi Fosfor dur.

FOSFORLU ve potasyum lu gübreler kışlık gübreler olarak geçmekte, toprakta çözülmesi ve bitki tarafından alınması uzun sürdüğü için bitkilerin soğuklanma ihtiyacını karşıladığı ve su hareketinin olmadığı kış döneminde toprağa karıştırılmaktadır. Her ne kadar bahçeden bahçeye değişiklik gösterse de bölgemizde yaptırılan toprak tahlillerinde topraklarımızda; Potasyum (K2O) düzeyi ORTA, Fosfor (P2O5) düzeyi ÇOK AZ, Organik madde düzeyi ORTA,  PH düzeyi 4,5-5,5 arasında çıkmaktadır.

Fosfor, bitkide iyi bir kök gelişimi ve kol bitkisi verimi için önemlidir. Fosforun toprakta hareketi çok düşük olup suda çözünümü yavaş olduğu için toprağa karıştırılması şarttır.

Fosfor, toprakta hareketsiz olduğundan gübrenin

bitki kök bölgesine yakın verilmesi gübrelemenin etkinliğini artırmaktadır.

Ayrıca gübre verilirken kesinlikle serpilerek dağıtılmamalı, taç izdüşümüne veya banda açılan çukurlara toplu olarak verilmelidir.

MART ayı başından itibaren soğuklanma ihtiyacını karşılamış olan fındık ocaklarımız uyanmaya başlayacak  ve  karanfil açma sürecine girecekler.

Meyveye duracak çotanak sayımızın miktarı ve dayanıklılığı bizim fındık verimimizi belirleyecek. O yüzden,  toprak tahlil sonuçlarımıza göre fosforlu ve potasyumlu gübre atmayı ihmal etmeyelim.

Bakarsak bağ bakmazsak dağ olacak.

 

Yazarın Diğer Yazıları