akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5475
EURO
34,9890
ALTIN
2.427,44
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

FINDIK TARIMINDA MAYIS AYI 45 GÜNDÜR.

A+
A-

 

Bir üretim sezonumuz daha bütün hızı ile geçiyor.

Bu sene üretim sezonunu korona virüs salgını ile şaşkın bir şekilde ve ne yapacağımızı bilememez bir halde açtık.

Bir sürü yasaklar, her gün değişen kurallar, televizyonlarda her akşam vaka ve ölü sayıları derken mayıs ayını ortaladık.

Çok şükür üreticilerimiz yasak dışı bırakıldı ve bahçelerinde faaliyetlerine devam edebilmekteler.

Mayıs ayı fındık tarımında en çok iş yapılması gereken, üreticilerin sürekli bahçede vakit geçirmesi ve gözlem sonrasında zirai mücadele yapmaları gereken bir ay.

Emin olabilirsiniz ki Mayıs ayında bahçede vakit geçirmeyen, gözlem ve mücadele yapmayan üreticiler  saha dışı kalırlar. Doğal şartlar sonucu bahçelerinde gelişecek fındığın verimine ve kalitesine razı olarak ürünlerini toplarlar.

Dış ortam sıcaklığı 15 derece üzerine çıkmaya başlayınca kış aylarını dalda, toprakta, kökte geçiren zararlılar çiftleşmek, çoğalmak için dış ortama çıkarlar. Aynı zamanda yaşama alanlarını ve zarar alanlarınıda değiştirmiş olurlar.

İyi bir gözlem yapabilmek ve zirai mücadele zamanını tespit edebilmek için bahçemizin bir kenarına fenomen tuzak kurmamız ve her gün kurduğumuz tuzakları kontrol ederek zararlı çıkışını gözlemlememiz ilaçlama zamanının tespitinde çok faydalı olacaktır.

Mayıs ayında gözlem yaparak ilaçlamamız gereken zararlılar FINDIK KURDU, DALKIRAN, DALDELEN, FINDIK YEŞİL KOKARCASI, VİRGÜL KABUKLU BİTİ VE KOZALAK AKARLARIDIR. Ayrıca külleme hastalığına neden olan sporların gelişimini ve yayılımını takip edip gerekli ise ilaçlama yapmamız gerekmektedir.

Mayıs ayı işte bu yüzden çok önemli amerikan beyaz kelebeği dışında nerdeyse zarar veren tüm zararlı ve hastalıkların mücadelesi Nisan ve sonrasında Mayıs ayı içerisinde yapılmakta Amerikan beyaz kelebeği pupalarından kelebek çıkışlarının olmasıda Mayıs sonu – Haziran başlarında olmakta ama mücadele zamanı olarak Mayıs ayına yetişmemekte Haziran ayında başlamaktadır.

Mayıs ayı bahçe bakımı ve gübreleme yönünden de önemlidir. Özellikle külleme hastalığının önlenmesinde bahçelerimizin dip sürgün ve ot temizliğinin iyi yapılmış olması gerekmektedir. Filiz budaması, dip sürgün temizliği, yabancı ot temizliği iyi yapılan bahçelerde rüzgar dolaşımı iyi olmakta ve külleme zararı olmamaktadır.

Zararlı mücadelemiz ve sonrasında bahçe bakımımızı tamamladıktan sonra fındık ocaklarımıza yarısını Mart ayında attığımız azotlu gübrenin kalan yarısının verilmesi yine mayıs sonunda olmaktadır. Azotlu gübremizi ocakların taç izdüşümüne ve üzerini toprakla kapatacak şekilde gömerek vermeyi unutmayalım.

Bahçenizde ilaçlama yaparken hangi ilaçların aynı tankta karıştırılarak atılabileceğini öğrenir, ilaçlamayı ona göre yaparsak zaman ve işgücü yönünden kazancınız olacaktır.

Maalesef bu üretim sezonunda bahçelerimizde kontrol etmemiz gereken iki yeni zararlı daha bulunmakta.

Vampir kelebek ve Kahverengi kokarca.

Bu zararlıları gördüğünüz zaman mutlaka ziraat odası veya tarım ilçe müdürlüğünde görevli teknik elemanlara haber verin. Onların tarif edeceği şekilde ilaçlamanızı ve mücadelenizi yapın.

Vampir kelebek geçen yıl bahçelerimizde görülmeye başladı bitki öz suyunu emen, sert dişleri olan bir kelebek, Kahverengi kokarca ise yeşil kokarcadan daha hızlı üreyen doğal olarak daha yüksek oranda zarar veren bir kokarca türü. Geçen yıl  Doğu Karadenizden Sinop ilimiz bahçelerine kadar gelmişti.

Sakın virüs, pandemi, hastalık vs diye rehavete kapılmayalım. Önümüzdeki 3 ay bizim çalışacağımız, yorulacağımız, emek ve çaba vereceğimiz aylar.

Unutmayalım Mayıs ayında dinlenelim dersek oyun dışı kalırız,geri oyuna girebilmemizde tamamen şansa kalır.

Yazarın Diğer Yazıları