akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5978
EURO
34,6499
ALTIN
2.526,36
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

FINDIK TA KATMA DEĞER VE ARTI DEĞER

11.07.2019 21:12
425
A+
A-

Tarım bir ülke için nasıl olmazsa olmaz ise tarımsal sanayi de aynıdır.

Milli ve yerli sanayi kuruluşu olmayan ülkeler kaynaklarını başka milletlere en ucuz fiyattan satmaya mahkumdurlar.

Ülkemiz tarımsal yönden dünyanın üretim potansiyeli yüksek ülkeleri arasındadır. Özellikle sulanabilir alanlarımızda çubuğu toprağa soksan bir kaç seneye ağaç olmakta, ürün vermektedir.

Peki durum böyle iken neden tarımda istediğimiz kalkınma olmamakta, kırsal nüfus üretimde kullandığı bu kadar araziye rağmen her geçen gün ekonomik olarak kötüye gitmekte, borçlanmaktadır.

Bu sorunun tek bir cevabı olmamakla birlikte tek bir çözümüde bulunmamaktadır.

Tarımsal üretimdeki problemlerin yanında tarımsal pazarlama problemlerinin de ele alınması ve bir puzzle gibi parçaların tek tek yerine yerleştirilmesi gerekmektedir.

Yerli ve Milli tarımsal sanayiyi geliştiremediğimiz, güçlendiremediğimiz zaman ürünlerimizden elde edilecek katma değer ve artı değerler küresel güçlerin cebine girmekte, bizim yerimize onların refahını artırmaktadır..

Peki bu katma değer ve artı değer nedir?

Ürünü üretmekle sorun nasıl çözülmüyor, Gelişmiş ülkeler tarım ürünlerinden nasıl daha fazla kar ediyorlar bir bakalım.

1 kg kabuklu fındık 15 tl olsun.

Biz bu fındığı kabuklu değilde her 2 kğ kabuklu fındıktan 5 TL masraf ederek 1 kğ kavrulmuş, temizlenmiş fındık içi üretiyor ve kg ı 50 tl ye satıyorsak

Katma değerimiz = 20 TL

Artı değerimiz = 15 TL

Yok bu şekilde satmayalım biraz daha uğraşalım ;

800 gr ını 18 TL ye mal ettiğimiz çikolatanın içerisine 200 gr fındık ekleyip 3 TL / kğ masrafla kg fiyatı 60 TL olan % 20 fındıklı çikolata satalım.

Katma değerimiz = 35 TL

Artı değerimiz. = 32 TL

Az oldu ürettiğimiz o % 20 fındıklı çikolatayı gofret yapımında kullanıp kg ını 10 tl ye mal ettiğimiz gofretin içerisine ekleyip 5 tl/ kg masrafla ikramlık çikolatalı gofret üretip kg ını 120 TL ye satalım.

Katma değer = 57 TL

Artı değer =52 TL

Kabuklu fındıktan 5 TL kazanırken
İç fındık yaptığımızda 20 TL,
Fındıklı çikolata yaptığımızda 37 TL, Fındıklı, çikolatalı gofret yaptığımızda 57 TL kazanabiliyoruz.

Bu miktarda yetmez diyorsanız ürettiğiniz o fındıklı çikolatayı bir dilim ekmeğin üzerine sürüp, yanında bir avuç fındık ve bir kaç fındıklı gofret ile bir çocuğa verin , göreceğiniz gülümseme paha biçilemez.

Şaka bir yana tarımsal sanayimizin gelişmesi bu kadar önemli bizim iymser hesapla kg da 5 tl kar ederek sattığımız fındığı işleyen, Katma değer oluşturan sanayici geri bize çikolatalı gofret olarak satıyor ve kg da 57 TL kazanıyor.

Anlaşılan işlemek üretmekten önemli ve bizim ekonomik olarak kalkınabilmemiz için ürettiğimizi işleyecek tesisleri çoğaltmamız, mümkün olduğu kadar fındığımızı işlenmiş olarak ihraç edebilmemiz gerekmektedir.

Hayırlı ve bol kazançlar.

Not : Rakamlar konuyu anlatmak için yazılmıştır. Daha detaylı çalışma ile daha gerçekçi rakamlar bulunabilir.

Yazarın Diğer Yazıları