akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5998
EURO
34,8065
ALTIN
2.490,16
BIST
9.464,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

FINDIĞIN İÇİ BOŞ OLURSA…

23.01.2020 20:04
515
A+
A-

Fındığın kalbi olan Ordu ilimizde yapılan bir değerlendirmede 2018 yılında % 11,37 olan boş fındık oranının 2019 yılında % 16,50 olduğu tespiti yapılmıştır.

Yapılan tespitte 2019 yılında Boş fındık ile Kurtlu fındık oranının % 25 çıkması geleceğimiz olan fındık adına gerçekten sıkıntı.

Fındığımızın hali hazırda düşük olan verimini artırmanın yollarını ararken boş fındık oluşumunu azaltmak içinde çalışmalar yapmalı, çareler aramalıyız.

Boş fındık neden oluşur?

Fındık tarımı hakkında yapılan saha çalışmalarını biraz detaylı incelediğimizde boş fındık oluşumunun bir çok sebebi olduğunu görmekteyiz.

Bu etkenlerden biri hava şartları olmaktadır. Döllenmenin henüz olmadığı ama tozlanmanın gerçekleştiği, erkek çiçek tozlarının dişicik borusu içerisinde çim boruları oluşturup yumurtalığın gelişmesini beklediği dönemde (ŞUBAT-MART) havaların çok soğuk gitmesi döllenmeyi olumsuz etkilemekte boş fındık oluşumunu artırmaktadır. Bu dönemde sisleme, hava sirkülasyonu ve diğer yöntemlerle bahçe içi sıcaklığının bir kaç derece yükseltilmesi bile etkili olmaktadır.

Boş fındık oluşumunda tespit edilen bir diğer neden mikro besin elementlerinin özellikle Mağnezyum elementinin toprakta çok düşük olmasıdır.

Aslında Bor, Bakır, Çinko ve Mangan ile beraber mikro besin elementleri arasında sayılan Mağnezyum fındık için diğer mikro besin elementlerine göre daha önemli bir miktarda gerekmektedir.

100 gr fındığın element yapısında Fosfor 0.30 gr, Potasyum 0.73 gr bulunurken 0,16 gr Mağnezyum bulunmaktadır.

Giresun ilimizde yapılan bir çalışmada % 7,48 olan boş fındık oranı dekara 15 kğ Mağnezyum uygulaması ile dekara % 4,77 ye düşürülmüştür.

Boş fındık oluşumunun nedenleri bilimsel çalışmalarla incelenmeli, boş fındık oluşumunu azaltmak için alınabilecek tedbirler üreticilerimize duyurulmalıdır. Aksi takdirde zaten işimiz hiç kolay değilken bir yıl masraf edip emek harcadığımız fındığın yarısını patozda boş olarak ayırırsak işimiz daha da zor.

Yazarın Diğer Yazıları