akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5017
EURO
34,7771
ALTIN
2.490,70
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

FINDIĞIN HAK ETTİĞİ DEĞERE ULAŞMASINI ENGELLEMEK İÇİN YENİ TEZGAH

FINDIĞIN HAK ETTİĞİ DEĞERE ULAŞMASINI ENGELLEMEK İÇİN YENİ TEZGAH
24.10.2020 14:40
697
A+
A-

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran son günlerde fındık üzerinde fiyatlar düşecek algısı oluşturulmaya başlandığını bunu her türlü kanaldan pompalayarak üreticinin  yanıltmaya çalışıldığını , aslında böyle bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Rekoltenin düşün olduğu, taleplerin karşılanmadığı bu dönemde fiyatların yükselmemesi için yeni bir oyun oynandığına dikkat çeken Başaran üreticinin bu oyuna gelmemesinin altını çizerek yaptığı açıklamada ;

Fındıkta spekülasyonlar Türkiye’de fındığın az olacağının işaretlerinin görüldüğü Nisan ayında başlamış, hemen akabinde bu yılki Dünya sert kabuklu meyveler toplantısında açıklanan Türkiye’de beklenen tahmini rekolte beyanıyla öncelikle üreticiler  ve iç piyasada alım yapan tüccarlar üzerinde bu yönde bir algı oluşturulmaya başlanmıştır.

Geçen süre içerisinde rekolte çalışmaları ve hasatta gerçek ortaya çıkmış, Dünyanın en büyük fındık Üreticisi olan ve Dünyada yıllara göre değişmekle birlikte dünya fındık ihtiyacının yaklaşık %75 şini  karşılayan Türkiye’de son bir kaç yılın en düşük rekoltesinin olduğu ortaya çıkmıştır .

Bu sefer aynı tekel gurupları bir başka söylemle algı yaratmaya çalışarak, ihtiyaç duydukları ürünü Türkiye’nin dışında ki üretim alanlarından karşılayacaklarını bu gün kendilerine değnekçilik yapanlar aracılığı ile yine üreticilerimize empoze etmeye çalışmışlardır.

Maalesef bazen bu tür spekülasyonlar araştırmayan üreticilerimiz tarafından da kabul görmektedir. Kabul görmesinin en önemli sebebi ise bu tür dedikoduları yayma heveslisi bilinçsiz fakat sosyal medyayı çok iyi kullanan yine kendi üreticilerimiz olmaktadır.

Gelinen noktada bu çıkışların hiçbiri karşılık bulmamış, fındık fiyatları hernekadar sezona göre daha yüksek olabileceği gibi fakat doğru bir politikayla piyasaya giren TMO nun da etkisiyle yükselmeye başlamıştır.

Şimdi ise fındığın hak ettiği değere ulaşmasını engellemek için yeni bir oyun oynanmakta asıl hedef olan üreticinin zaten az hasat ettiği ürünün fiyatını düşürmek için fiyatlar sezonun açıldığı günkü seviyeye çekilerek bu seviyeden yeniden artışa geçirerek piyasayı istedikleri fiyat aralığında tutmayı hedeflemektedirler. Bu çirkin oyunu üreticiye yedirebilmek için fiyatları tüccarın stok yapmaması için düşürdüler gibi bir hikayeyle aklamaya çalışmaktadırlar.

Üzücü olan buna inanıp bunu sosyal medyada paylaşan ve asıl amaçları üreticinin zaten az olan ürününü bedavaya kapatmaya çalışan bu tekelcilerin değirmenine  bilerek veya bilmeyerek su  taşıyan üreticilerimizin olduğudur.

***Gerçek olan bu yıl fındık ürününün tahminlerinde altında olduğu.

***Geçmiş yıldan devreden önemli bir stoğun da olmadığı

***Alıcıların ihtiyacını karşılaya bilecekleri başka bir ülkenin olmadığı

***Geçen yıl olduğu gibi TMO nun fındık almadığı ve dolaysıyla oradan bir alım yapma imkanlarının olamadığı

Üreticinin daha bilinçli hareket ettiğinin ve ürününü sahip çıktığını gerçeğinin bilinmesi gerekmektedir.

Tüm bu tespitler doğrultusunda ürünün 30 TL civarında olmasın dan hiç-bir kimse ve yapının rahatsızlık duymaması gerekir. Üreticinin hasat ettiği ürün miktarı bellidir. Bunun yanı sıra  üretim aşamasındaki giderlerin bir çoğu döviz kuru artışlarından dolayı afaki artmış üretim maliyetleri  de buna bağlı olarak çok yükselmiştir. Fındık üreticilerinin bu ve buna benzer yaşadığı olumsuzluklar karşısında 30 TL ve üzeri bir fiyat beklentisi kesinlikle fırsatçılık olarak değerlendirilemez. Fındık üreticisi emeğinin karşılığı ve az olan ürünüyle hayatını idame ettirecek fiyatın oluşmasını beklemektedir.

Piyasa beklediği fiyat oluşuncaya kadar ürününü pazara indirmeyecektir.” görüşüne yer verdi.