akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

FINDIĞIMIZI NE ZAMAN SATALIM?

17.11.2020 16:36
679
A+
A-

 

Fındık Karadeniz bölgemizin ana geçim kaynağı , Ülkemize 2 milyar dolar ihracat geliri sağlayan en önemli tarımsal ürünlerimizden biridir.

Akçakoca’nın tamamına yakını Fındık bahçesine sahiptir  ve  geçimini fındıktan sağlamakta, tüm ihtiyaçlarını ürettiği fındığın parası ile karşılamaktadır.

Fındık tarımı haricinde tüm tarımsal üretimimizde üreticiler yılın belli bir dönemi duraklamakta, çalışmaya ara vermektedir. Fındık bitkimizin döllenmesini kışın tamamlamasından  dolayı faaliyetlerimizin sürekli olması gerekmektedir. Eğer fındık bahçemiz varsa çalışmaya ara verme şansımız olamamak da  , yılın her ayı  yapılacak birden fazla  faaliyet mutlaka olmaktadır.

Hasat tamamlanıp diğer faaliyetler devam ederken fındık üreticileri ile ilgili sürekli tekrarlanan bir uyarı var.

“FINDIĞI PAZARA İNDİRMEYİN.”

Gerekçe, Fındık pazara inmesin , arz- talep dengesi oluşsun , fiyat yükselsin.

Bu çok yerinde ve fiyatın artması için gerekli bir uyarı , alıcı sonuçta kolay ulaştığı  malı ucuza alır.

 

100 dekar fındığı olup ambara 15- 20 ton fındık atmış olan üretici, zor ama diyelim ki borçsuz hasadı halletti.

Sonrasında ne yapacak ?

Kış döneminde Gübreye , ilaca ,bahçe temizliğine, budamaya para lazım , evinin ihtiyaçları, elektrik , suyu var.

Gelelim en baştaki sorumuza Fındığımızı ne zamana kadar satmayalım ?

Fındığımızı arz talep dengesi oluşana , istediğimiz fiyata çıkana kadar saklamaya , ambarımızda tutmaya gayret edelim. Sonuçta her kuruş önemli.

Ama ;

-Paranız olmadığı için kışlık gübreyi atmadıysanız,

-Mevsimsel olarak yapmanız gereken zirai mücadeleyi yapmadıysanız ,

-Kireç atmanız gerekiyor ve atmadıysanız , -Velhasıl bir sonraki sezon verimi yükseltecek ,ürün almamızı sağlayacak çalışmaları paranız olmadığı için yapamıyor iseniz ambardaki fındıktan hepsini olmasa da , ihtiyacınızı karşılayacak kadar satın .

 

Mücadele edilmezse dalkıran , daldelen , fındık kozalak akarı , Külleme hastalığı , Amerikan beyaz kelebeği , fındık filiz güvesi verimi düşürüyor. Aynı şekilde doğru ve zamanında yapılmazsa Gübreleme  , Budama ve kök sürgünü temizliği verimi etkiliyor.

Biz eğer bahçede bakım yapmıyor ve fındığı ambarda bekletiyorsak bu sezon kazanacağımızdan çok daha fazlasını önümüzdeki sezon kaybetmiş oluruz.

Unutmayalım ki verimli fındık ancak bakım işleri zamanında ve doğru yapılan bahçelerde mümkündür.

Bakarsak fındık ocağı ,bakmazsak dağ olacak.

Yazarın Diğer Yazıları