akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5872
EURO
34,8257
ALTIN
2.507,53
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

DEĞİŞEN İKLİM VE FINDIKTA SULAMA – 2

16.12.2019 20:40
470
A+
A-

İlk yazımızda sulamanın genel olarak neden ihtiyaç olacağı hakkında yazmıştık. Bu yazımızda sulamanın etkileri ve sulamada Devlet desteğinden bahsedeceğiz.

Giresun ilimizde 2015 yılında yapılan bir çalışmada bir bahçedeki tüm fındık ocakları 5 dal olacak şekilde kış budaması yapılmış, eşit ve aynı şekilde gübreleme yapılmış ve kurulan deneme parsellerinde %0 dan % 100 e kadar sulama yapılmıştır. Aynı yılın verim ve randıman sonuçları incelendiğinde sulama yapılmayan parsellerde 1412 gr/ ocak fındık verimi alınırken %65 sulama yapılan parsellerde 3360 gr/ocak fındık verimi alınmıştır. Deneme parsellerinde en randımanlı fındık ise % 50 Sulama yapılan ocaklarda alınmıştır.

Rakım ve bahçe aynı, ocak yaşı aynı, budama gübreleme aynı, tüm bakım şartları aynı ocakta 1 yıl içerisinde yapılan sulama ile ocak başına fındık verimi 1948 gr artırılabiliyor ise meydana gelen kaybımızı bir hesap edin.

Sulama ile artan verim bir kattan bile fazla.

Biz bu denemeye göre daha kötümser bir hesap yapsak ve %65 sulama ile verimi denemede elde edilen sonucun yarısı kadar, ocak başına 1 kg artırsak 1 dönüm fındıkta ortalama 50 kg verim artmış olur. Bu miktar bizim mevcut üretimimizin yarısına denk gelirki bu çok büyük bir rakam.

Geçen yazımızda ki veriler ile en fazla su açığının 81mm ile Temmuz ayında olduğunu biliyoruz. Biz fındık ocaklarımızın bir aylık ihtiyacı olan bu rakamı haftada bir sulama yaparak haftada 20 mm suyu ocaklarımıza vermemiz gerekiyor.

Peki sulama yapabilmemiz için ne gerekiyor:
-Bahçenin en yüksek yerine yapılacak bir havuz veya monte edilecek tank.
– Lateral borulara su taşıyacak bahçenin enine veya boyuna döşenecek ana sulama borusu.
-Damlatıcıları veya sprinkleri monte edeceğimiz sulama boruları.
-Damlama memeleri veya sprinkler.

En önemlisi havuz veya tankımıza sulamada kullanacağınız suyu getirebilmeliyiz. Havuza getireceğimiz su, dakikada 1 lt akan su bile olsa bir haftada 10 ton su birikmiş olur.

50 dönüm ceviz bahçesine, 150 tonluk havuz yapmış, Biri 4 km biri 3 km den olmak üzere 2 yerden havuza su getirmiş, bahçe boyunca 500 m 90 lık ana boru ve 8 km damlama borusu ile sulama hattı döşemiş bir üretici olarak söylüyorum inanın rakam olarak çok tutmuyor, kurması ve çalıştırmasıda zor değil.

Üstelik tüm gübrelemeyide sulama ile yapabildiğiniz için işçilik maliyetlerinizi azaltan ve gübrelemenin homojen yapılması ile ürün veriminide ek olarakda artıran bir sistem.

Bahçemize sulama sistemi kurmak istersek Devlet desteği var mı?

Evet var. Tarım ve Orman Bakanlığımız her yıl Ocak ayında bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesi hakkında tebliğ yayınlıyor. Bu tebliğe göre Havuz veya tank hariç tüm taşıma ekipmanlarının ve boruların %50 tutarı Bakanlığımızca karşılanıyor.

Yarısını biz ödüyoruz, tamamı sizin oluyor daha ne olsun.

Bu destekten yararlanıp sulama sistemi kurmak için proje dosyası hazırlanması gerekiyor.

Ayrıca bahçesine sulama sistemi kurmak isteyen üreticilerimize Ziraat Bankası faizsiz 5 eşit taksitle yılda bir ödemeli kredi de sağlayabiliyor.

Tarım Bakanlığımız yıllardır bu destekleri vermesine rağmen Akçakoca ilçemizde bu güne kadar müracaat eden 1 kişi bile olmamıştır.

Bu yıl azda olsa su kaynağı olan, belirli büyüklükte bahçesi olan bir kaç kişi müracaat edip, fındık bahçesine sulama sistemi kursa bizim içinde güzel olur bahçeleri takip ederiz, sulamanın verim ve kaliteye etkisini kendimiz gözlemlemiş ve farketmiş oluruz.

Hadi İnşallah.

Yazarın Diğer Yazıları