akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Bir Gündoğdu İki Marş!

08.08.2017 17:50
469
A+
A-

Gündem ve mevzular çok derin, derin olduğu içinde “bodoslama dalmadan” uygun bir yer bulup girmek gerekir. Müsaadenizle, bende kendimce küçük bir “koy” bulup bir iki mevzudan bahsetmek isterim…

Mevzu ve soru şudur; “Nedir bizleri ayrı düşüren? Nelerdir aramıza giren?”

Şimdi mevzuya doğru biraz açılalım…

Osmanlı, yüzyıllar boyu cihana hükmedebilmeyi,  inancı ve kılıcı kadar ordunun önündeki “Mehteran Bölüğü” ile mümkün kılmıştır. Bu bölük, güçlü sesi ve müziğiyle karşı tarafın psikolojisini olumsuz bir biçimde etkilemekte, aynı zamanda kendi ordusunu motive etmektedir.

Bu vesile ile “Mehter Marşları” her notasında bin yıllık tarihin kudretini barındırmıştır.

Yurdumuzun düşman işgaline uğradığı günlerde, düşman işgaline karşı vatan sevgisini canlı tutacak ve “Korkma” diye başlayıp, “Milletimin istiklal” diye biten İstiklal Marşı yazılmıştır.

Dahası; İzmir’in kurtuluşundan sonra “dağlarında çiçekler açtıran” İzmir Marşı, Başkomutanlık Meydan zaferinden sonra yazılan ve “Türkün asker olduğunu dünyalara duyuran” Gündoğdu Marşı gibi.

Bu Marşlar, Türk Milletinin vatan uğruna canını seve seve feda etmesini anlatmak için yazılmıştır. İçerisinde, İki bin yıllık tarihi ve bir “Hilal” uğruna batan güneşler ile Necip bir Milleti saklamaktadır.

Mevzuya biraz derinlik katalım…

Kenetlenmiş bir milleti savaşarak çözemeyeceklerini anlayanlar, ortaya bazı fikirler atmışlar ve bu fikirleri en etkili müzik ile yayabileceklerine kanaat getirmişlerdir.

Tarihin ağır yükünü taşımaktan yorulanların gönlünü çelebilmek için de, yeni müzikler bestelemişlerdir.

Gerek var olanları değiştirerek, gerekse de yenilerini yazarak besteledikleri müziklerle,  aynı vatanın evlatlarını karşı karşıya getirmişler, “tasavvuf musikisi” ile de Türk ezgilerini unutturmayı hedeflemişlerdir.

Bu kadar derinlik yeterli, gelelim mevzuya…

Fikir akımlarının bir sonucu olarak dinleyicilerin beğenisine sunulan bu farklı müzik çeşitleri sayesinde, kimimizin gönlü farklı renklere kaydı, kimimiz “renk körü” oldu. Dolayısıyla “Kırmızı-beyaz” düşünceden uzaklaşıldıkça, sapla samanı, dostla düşmanı ayırt edebilme kabiliyeti zayıfladı.

Böylelikle saflar seyrekleşti, ayrışma hızlandı ve ihanet sahiplerine “gündoğdu”.

Sorumuz Sayın Devlet Bahçeli tarafından sorulmuştur ve şöyle devam etmektedir;

“15 Temmuz Türkiye’ye suikast iken, milletimizi yıkmaya yönelik bir cinayet olduğu besbelliyken, var olan görüş farklılıklarını nasıl izah edip neye yormalıyız?”

Bu sorunun cevabını, takdirlerinize bırakarak mevzuyu başlığıma sadık kalıp “Bir Gündoğdu” ile bitirmek istiyorum.

Tarihin derinliklerinde, istiklalimizde gözü olup da, kovaladığımız ve denize döktüğümüz ne kadar göz varsa; 15 Temmuza, adalara, Kudüs’e ve sokaklara baktığımızda, tekrardan fırsat kolladıklarını rahatlıkla söyleyebilirim.

Bu sebeple, Yüce Rabbim bizleri “Üstümüzden eksilmesin ay yıldızın gölgesi” diye, “İstiklalin uğruna alkanlara boyandık” diyerek “dinlenmemek üzere yola çıkanların” kırmızı-beyaz düşüncesinden ayırmasın.

Saygılarımla…

 

Yazarın Diğer Yazıları