akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

BİR AVUÇ FINDIK!!!

29.08.2017 19:07
531
A+
A-

Tarım bölgelerinde yaşayan ve hele ki geçimleri büyük oranda çiftçiliğe dayanan ailelerin çocukları yaz tatillerinin büyük bir kısmını bağda bahçede geçirirler. Okul başladığında da “tatil de neler yaptın” sorusuna vereceği yanıtta fazla bir şeyleri olmaz. Ben de böyle bir çocukluk geçirdim diyebilirim.

Hiç unutmuyorum, babamın kara kutu şeklinde bir radyosu vardı. 3-5 sıra önümüze koyar hem fındık toplar, hem türkü dinlerdik. Ama en önemlisi, açıklanacak fındık fiyatını beklerdik.

Yaşça biraz büyük olanlar bilir, o zamanlar FİSKOBİRLİK diye bir kooperatif vardı. Açıklanan fiyat ile fındık alırdı. Bizler fındığı toplarken, ne zaman kaça satacağımızı bilirdik.

Bir senesi, fiyat bir türlü açıklanmadı. O ara ne olduysa oldu!

Kötü yönetildiği anlatıldı bize. Ancak iyi yönetilmesi için ne üyeleri sahip çıktı Kooperatifimize nede Hükümet. TMO  diye bir kurum devreye girdi. 6-7 TL’nin biraz üzerinde olan fiyatlar üç beş TL’lere demir attı. Her geçen sezon bir öncekini aratır oldu. 3-5 sene böyle devam etti ve nihayetinde, Tarım Bakanlığı TMO alımlarını durdurarak fiyatları serbest piyasaya bıraktı.

2008 veya 2009 sezonuydu. Fiyatlar 2,95 – 3,90 aralığında tutunmaya çalışıyordu. Üretici artık isyandaydı. Tarım Bakanlığı açıklama yapıyordu. Serbest piyasa  endişeli, üretici ise umutluydu ! Hafızam beni yanıltmıyorsa eğer, şu cümle kuruldu. “Eğer fiyatlar 3,00 TL’nin altına düşerse müdahale ederiz”.

Böyle bir açıklamaya hiç anlam verememiştim. Çünkü, bu açıklama serbest piyasaya tavsiye niteliğinde bir açıklama olmaktan başka bir şey değildi.

Aynı şekilde, 2016 yılında, “TMO’yu tekrar devreye sokacak mısınız” sorusuna verilen cevapla   büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştım. Çünkü, yükselmesi için umutların arttığı anda,  fiyatlar bu açıklama sonrası  tekrar geri gelmeye başlamıştı.

Aklıma Bayburt’ta 30 koyun verilerek imam yapılan Oflunun  Hikayesi geldi. “Of’tan çıktım yola vardım Bayburt’a, 30 koyun verdiler bana…” diye dua ederken, köylünün şikayeti ile Müftünün Camiye geldiğini duyunca;

“Of’dan çıktım yola vardım Bayburt’a, 30 Koyun verdiler, yarısı sana yarısı bana” demiş.

Uzun lafın kısası; Fındık, Karadeniz’in geniş bir kesiminin geçim kaynağı, Ülkemizin de ihracat gelirlerinde büyük bir payı olan tarım üründür. Böyle bir ürün, el üstünde tutulması ve üreticisinin memnun edilmesi gerekirken, serbest piyasada kaderine terk edilerek üreticisinin mağdur edilmesi kabul edilemez bir durumdur.

Üreticinin sattığı fiyatlarla, tüketicinin aldığı fiyatlar arasında dağlar kadar uçurum vardır ve fiyatlar ne üreticiyi tatmin etmekte nede tüketiciye cazip gelmektedir. Üreticinin fındığı, kilosu 8,50 TL’lerden  alınırken , “BİR AVUÇ FINDIK” rafta 50,00 TL’lerden işlem görmektedir. Böyle bir fiyat sarmalına, üretici ile tüketici arasındakilerin “vicdan maliyetlerinin” eklenmesiyle ulaşıldığını düşünüyorum.

Bu durum esasında iş dünyası ve siyaset arasında gibi görünse de, prensipte 3. bir ayak olmadan sürdürülebilir olması  mümkün değildir. Yani “sacayağı” üç ayaklıdır.

Her ne kadar da genel siyasetin yanlışlığı, yerel siyasetin eksikliği, iş dünyasının böyle arzu etmesi  olarak yorumlansa da, bizlerin gönlü olmadan bu çarkın dönmesi mümkün değildir.

Of’lunun hikayesindeki  şikayetçi olan köylülere müftünün vermiş olduğu cevapla konuyu özetlemek istiyorum.

“Ofli, baştan biraz yanlış gideyi di  da, sonradan işi tüzetti” deyince herkes rahat bir nefes almış…

Sevgiyle kalın…

Yazarın Diğer Yazıları