akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5110
EURO
34,7894
ALTIN
2.425,06
BIST
9.736,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Batı Karadeniz’de Yaylalara Ses Geldi…

Batı Karadeniz’de yaz ayının gelmesiyle yaylalar da renklenmeye başladı. Yaylacılar, Düzce’nin sıra yaylalarına çıkarak, doğal şartlarda yaşamlarını sürdürüyor.

Batı Karadeniz’de Yaylalara Ses Geldi…
02.06.2018 19:58
460
A+
A-

Düzce’de yaylalar, yaz aylarında değişen doğası ve açan çiçekleriyle eşsiz bir manzara oluşturuyor.

Şehrin sıra yaylaları olan ve rakımları 1200 ila 1800 metre arasında değişen Pürenli, Hira, Derebalık, Kardüz, Odayeri ve Balıklı yaylaları, şehir merkezlerinden gelen yaylacıları ağırlıyor.

Bölgenin en kalabalık yeri olan Balıklı Yaylası’nda küçük ve büyükbaş hayvanların otlaklara serilmesiyle oluşan manzara eşliğinde günlerini geçiren yaylacılar, elektrik ve şebeke hattı olmadan doğal şartlarda yaşıyor.

Vatandaşlar, dağların eşsiz manzarasında güneşin ağarmasıyla başlayan günlerini, hayvanları ve bahçelerine gösterdikleri ilgiyle, komşu sohbetleriyle geçiriyor. Karanlığın çökmesiyle odun sobalarının ısıttığı yayla evlerinde yeni günü bekliyorlar.

“Kış bitse de yaylaya çıksak diye bekliyoruz”

Yaylacılık yapan Mehmet Er, çocukluğunu geçirdiği ve kışın özlemle andığı Balıklı Yaylası’na gelmenin mutluluğunu yaşıyor.

Er, 12 yıldır hayvanlarla yaylaya geldiğini, kış aylarında da Gölyaka ilçesindeki Gölormanı köyüne gittiğini anlatarak, şunları söyledi:

“Yaylaya Mayıs ayının 20’sinde çıktık, Ekim ayının sonlarına doğru da köye geri döneceğiz. Burada doğal bir hayat yaşıyoruz. Doğal süt ve etten yiyoruz. Hayvanların tüm imkanlarından faydalanıyoruz. Yaylada hayvanlar daha güzel besi alıyor, doğal ortam olduğu için burada hayvanlara yem vermiyoruz.”

Yaylalarda sağlıklı bir yaşam sürdüklerini söyleyen Er, yaz aylarının gelmesini sabırsızlıkla beklediklerini anlattı:

“Kış bitse de yaylaya çıksak diye bekliyoruz. 6-7 ay kış geçmek bilmiyor. Kışın dahi traktörlerle gezmek için geliyoruz, özlemimizi giderip geri dönüyoruz.”

Elektrik, bilgisayar, telefon yok

Er, yayladaki komşuluk ilişkilerinin şehirdekinden farklı olduğunu da söyleyerek, “Buradaki komşuluklar ile şehirdeki arasında çok büyük fark var. Burada elektrik, bilgisayar, telefon yok. Burada akşam olduğu zaman komşulara gidip eskileri konuşuyoruz, gaz lambası ortamında oturuyoruz” dedi.

Ayrıca Ramazan ayının da yaylada daha rahat geçtiğini söyleyen Er, “Yayla sıcak olmuyor, insan acıktığını fark etmiyor. Burada Ramazan ayı güzel geçiyor. O yüzden Ramazan ayı gelmeden yaylaya çıkalım diye bakıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: TRT Haber