akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

ARICILAR TRAKYA YOLCUSU

ARICILAR TRAKYA YOLCUSU
08.07.2018 18:17
474
A+
A-

İlçemizde  kestane balı sağma işlemini tamamlayan arıcılar, çiçek balı üretimi için kovanlarını Trakya bölgesine göç etmeye başladılar.

 İlçenin bir çok yöresinde kestane balı üretimi yapan arıcılar gibi Altunçay köyünde kestane balı sağımı yapan, daha verimli çiçek balı almak ve arılarını güçlendirmek isteyen üreticiler, imece usulüyle tırlara yükledikleri arı kovanlarını Batı Karadeniz’den Trakya bölgesine taşıyor.

Köy halkından Ali Uygun (40), yaklaşık 20 yıldır arıcılıkla uğraştığını belirterek, bu sene bal üretiminin orta seviyede olduğunu belirtti.

Uygun, arıların bal sağım işleminin bitmesinin ardından başka bölgelerden çiçek balı almak için zamanla yarıştıklarını ifade ederek, “Kestane balımızı aldık. Batı Karadeniz’in Düzce Akçakoca Altunçay köyünden kovanlarımızı artık Trakya bölgesine çiçek balına götürüyoruz. Sezon çok güzel değildi ama kötü de geçmedi. Ortalama 7-8 kilo balımızı aldık. Artık nasip olursa çiçek balına Altunçay köyü arıcıları olarak Tekirdağ Malkara’ya gidiyoruz.” diye konuştu.

Arıyla uğraşmanın bebekle ilgilenmek kadar zor olduğunu vurgulayan Uygun, şunları söyledi:

“Arımızda ölüm çok verdik. Ana arılarımızda problemler yaşadık. Deli baldan sonra kestane dönemi sezonu tuttu. Yine de kovanlarımızdan bir miktar bal aldık. Güzel baharlar geçirdiğimiz oluyor ama bu dönem biraz yorucu geçti. Devamlı bakım istedi. Arının yanına ne kadar çok gidersen arın o kadar çok güzel olur. Arının yanına gitmezsen o kadar çok kötü olur.”