akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Alaplı Çevre Platformu “Bizim altınımız su ve fındıktır!”

Bölgemizde bakır madeni adı altında altın araması yapıldığı tespit edilmiş ve bu konuda Alaplı’da yapılan toplantıda oluşturulan Alaplı Çevre Platformu olarak bu açıklamanın yapılması zorunlu hale gelmiştir..

Alaplı Çevre Platformu “Bizim altınımız su ve fındıktır!”
03.09.2019 14:40
649
A+
A-

Alaplı’nın Aşağıdağköyü, Aydınyayla, Gümeli Beldesi ‘ne yakın Çanakderesi Orman mevkiinde Bakır Madeni arama izni alan CENTERRA GOLD ,ABD Şirketi veAkca Çevre Mühendislik Danışmanlık İnşaat.Ltd.Şit. ‘nin, bakır madeni arama bahanesiyle bölgede altın aradığı konusunda kamuoyuna yansıyan bilgileri değerlendirmek üzere bir araya geldik.

Firmanın internet sitesinde yer alan fakat sonrasında kaldırılan ‘Yamaç’ projesi adı altında yayınlanan 2017 ve 2018 verilerinde de altın (AU) değerleri açıkça belirtilmektedir.

Yaklaşık 3 yıldır burada faaliyette bulunan firmanın Alaplı’da ,çevre ilçelerde kamuoyuna yansıyan şekliyle, Altın rezervi için şimdiye kadar 12 Kuyu açtığı saptanmıştır.

Alaplı Aşağıdağ Köyü Orman Kooperatifi Başkanı Mustafa Sevim’in 2017 Yılında, bu maden ocağının Altın aradığı gerekçesi ile Zonguldak İdare Mahkemesine başvurusu devam etmekte olduğundan, anılan yerde altın çıkarılması yönünde ciddi bulgulara rastlandığı dikkat çekmektedir.

İlçemizin hemen yakınında bulunan ve doğal zenginlikleri ile emsali az ormanlara sahip bölgede altın madeni çıkarılması konusunda,kuyu açma esnasında kullanılan Bentonit ile daha sonra kullanılması kaçınılmaz olan Siyanür maddelerinin yaratacağı tehlike ,bizi Kaz dağları ve Bergama Altın Madeni alanlarında yaşanan talan ile karşı karşıya kalacağımız anlamını taşımaktadır.

Alaplı Ormanlarında 26 Çeşit Ağaç,5 çeşit balık, 16 kuş türü ve bitki yapısıyla ülkemizin en zengin doğasına sahip olduğu gibi, bu mevkide altın çıkarılması halinde Alaplı’yı besleyen Su kaynaklarından Siyanür ‘lü su içmemiz de kaçınılmaz olacaktır.

Değerli Alaplı halkının en önemli geçim kaynağı olan Fındık ürünü bu yıl 15 bin Ton olarak tahmin edilmektedir.Bu fındığın 7-bin 8 bin Tonu bu alandan alınmaktadır. Bugün 7 bin ton fındık reel değerin altında 15 Tl den alındığında 100 Milyon TL bölge halkımızın gelir kaynağını oluşturmaktadır.

Bizler Aşağıdağ ve Çevre Köylerini; Gürpınar,Tokçalı, İsafakıhlı. Demirciler, ve yanlarında bulunan onlarca köyümüzün yaşamına olumsuz etki edeceği tehdidi altındayız.

Bu nedenle; ALAPLI CEVRE PLATFORMU oluşumu için bir araya gelen; AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, SP İlçe Başkanları, Ziraat Odası, Alaplı Esnaf Sanatkarlar Kredi Kooperatifi, Alaplı Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Aşağıdağ Orman Kooperatifi, Alaplı Gazeteciler Derneği, Kdz. Ereğli Gazeteciler Derneği 2.Başkanı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Eğitim Sen Alaplı Temsilciliği, Orman Mühendisi Metin Bardız, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin ile Gümeli Belde Belediye Başkanı Ahmet Saydam’ın da içimizde olduğu Çevreye duyarlı bizler, Aşağıdag Köyü ve Aydın yayla, Gümeli yaylalarına yakın ormanlarda, inceleme yapmak üzere; Maden Mühendisi, Çevre Mühendisi, Kimya Mühendisi, Jeoloji Mühendisi, Jeofizik Mühendisi, Orman Mühendisleri tarafından yapılacak ciddi bir araştırma ile, Bu havzada yapılan resmi olarak Bakır Madeni arandığı fakat gayrı resmi olarak Altın arandığıiddia edilen yerle alakalı ilgili Çevre Bakanlığı’na ,Orman Bakanlığı’na,Tarım Bakanlığı’na, Enerji Bakanlıklarına rapor hazırlayıp, Bölgemizi tehdit edecek olan ve Ekolojik Dengenin Bozulması, İnsan hayatını tehdit eden olumsuzluklara karşı güç birliği içinde olduğumuzu kamuoyuna ve Değerli Alaplı halkına duyururuz.

Bu amaçla Alaplı Çevre Platformu Sözcüsü Mustafa Sevim başkanlığında ilgili kurumlara ve kuruluşlara yapılacak faaliyetlerde

Aşağıdağ ve Çevre Köylerde yapılacak bilgilendirme toplantılarına destek vererek Yaşanabilir bir Alaplı için el ele verdik.

Bu toplantımızdan sonra,Önümüzdeki günlerde,ilgili Maden Şirketinin Altın arama konusunda yaptığı çalışmaların İlgili Valilik ve Kaymakamlık aracılığı ile öğrenilmesi çalışmalarımız başlayacaktır.

Bizler ekte İmzaları olan Siyasi İlçe başkanları,Meslek Odaları,Sivil Toplum Kurumları başkan ve temsilcileri olarak, ALAPLI ÇEVRE PLATFORMU etrafında siyasi amaç gözetmeksizin Yaşanabilir bir Alaplı adına kamuoyunu aydınlatmaya devam edeceğiz.

Alaplı Çevre Platformu şu isimlerden oluşmuştur:

ALAPLI ÇEVRE PLATFORMU SÖZCÜSÜALAPLI AŞAĞIDAĞ KÖYÜ ORMAN KOOPERATİFİ BAŞKANI:

MUSTAFA SEVİM

AKP İlçe Başkanı:Mustafa Yavuz

CHP İlçe Başkanı:Hüseyin Tosun

MHP İlçe Yönetim Krl.Üyesi:Metin Mudanya

İYİ Parti İlçe Başkanı: Emrullah Erdoğan

Muhtarlar Derneği Başkanı:Mithat Mandacı

Ziraat Odası Başkanı: Şeref Türkoğlu

Alaplı Esnaf Kefalet ve Şoförler Odası Başkanı:Kemal Çam

Orman Yüksek Mühendisi: Metin Bardız

SP İlçe Yöneticisi:Ramazan Sarıkaya

Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı: Doğan Bostancı

EGD Başkan Yard.Sina Çıladır.

Alaplı ADD Başkanı::Saliha Şanlı

EGD ve Ereğli Kent Konseyi Yönetim Krl.Üyesi:Mehmet Öztürk