akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5601
EURO
34,8680
ALTIN
2.425,68
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

21 MART DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ

20.03.2018 16:34
461
A+
A-

Yaşadığımız gezegenin en önemli doğal kaynağı olan orman varlığının tahrip edilerek tarım ve yerleşim alanlarına dönüştürülmesi, sanayi devrimi sonucu endüstriyel faaliyetlerin ormana verdiği zarar, Dünya Gıda ve Tarım Federasyonu’na hatırlatılarak, Kuzey yarım kürede İlkbaharın, Güney yarım kürede Sonbaharın başlangıcı olan 21 Mart “Dünya Ormancılık Günü” olarak kabul edildi.

Tarih 1971.

Günün amacı, ORMANLARIN önemini geniş halk kesimine anlatmak, birçok nedenle yok olmaya yüz tutan bu doğal kaynakların korunmalarını ve geliştirilmelerini sağlamaktır.

Bu özel günde ormansızlaşmanın neden olduğu zararlı etkiler, orman varlığının sadece biz insanlar için değil, tüm canlı varlıklar için önemi vurgulanarak topluma orman ve ağaç sevgisini aşılamaktır.

İnsanlığın geleceği düşünüldüğünde bu çalışmaların aksatılmadan sürdürülmesi, ormansızlığa karşı her ülkenin ve o ülkede yaşamını sürdüren her kesimden insanların bilinçlendirilerek bu konudaki çabalara katkıda bulunmaları, amaca ulaşmanın olmazsa olmazıdır.

Ülkemizde yılda 1.5 milyar ton tarım toprağı büyük oranda su erozyonu nedeniyle göl ve denizlere taşınmaktadır. Bu nedenledir ki “Ormansızlaşma erozyon’u, erozyon ise önlemi alınmadığında çölleşmeyi doğurur”
Yapılan bilimsel çalışmalarda son yüzyılın sorunu olan Küresel Isınmanın yüzde yetmiş oranda sorumlusu sanayileşme gösterilirken, yüzde otuz oranda orman alanlarının yok edilmesi deniliyor.

Bunun içindir ki 1997 yılında Japonya’nın Kyoto kentinde toplanan Ve bizim de katıldığımız toplantıda Sera Gazının salımını azaltmak, belirli seviyede tutarak ozon tabakasının değinmesini önlemek için öncelikle orman varlığının korunması ve çoğaltılması kararı alındı. Geçen süre içerisinde bu konuda gerekli olan titizliğin gösterildiği söylenemez. Öyle görünüyor ki Küresel Isınma ve Erozyon gelecekte tüm canlıların yaşamını doğrudan etkileyecektir.

Bu konuda ORMANLARIN varlığını küçümsemek mümkün olmadığına göre, acilen yapılması gereken, BM’ye kayıtlı ülkelerin işbirliği ile “Orman alanlarını her türlü zararlı etkilerden korumak, ağaçlandırma faaliyetleriyle Orman alanlarını geliştirmek olmalıdır”

21 Mart “Dünya Ormancılık Günü” ve “Ağaç Bayramı Haftası” kutlu olsun.

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları